Miss Hämeenlinna

Jokainen yritys on mahdollisuus onnistua  

Jokainen yritys on mahdollisuus onnistua  

Kuva: Lauri Helkiö, Juhlamekot Zazabella Tampere, Kukat: Parolantien kukkapalvelu, Meikki: Carita Nyqvist, Hiukset: New Hairstore Goodman, Kuvauspaikka: Aulanko

 

Tämä aihe on juuri nyt erityisen ajankohtainen, sillä korkeakoulujen pääsykoetulokset on julkaistu kirjoittassani tätä. Tämä teksti koskettaa erityisesti teitä, joilta opiskelupaikka jäi tällä kertaa saamatta, mutta miksei myös teitä, joilla on mikä tahansa tavoite elämässään jonka tahtoisi toteuttaa.

Unelmointi on pääosin ihanaa – mutta se voi olla myös psyykkisesti hyvin raskasta. Varsinkin jos uskaltautuu yrittämään ja unelma ei toteudukaan. Sitä helposti kyseenalaistaa sen, että onko tämä juttu nyt ollenkaan minulle, ehkä olisi parempi vain suosiolla antaa periksi. Joskus paine onnistua voi tulla ainoastaan itseltä, joskus lähipiiristä. Jos ei pääsekään haluamaansa tavoitteeseen, voi tuntea tuottaneensa pettymyksen kaikille. Tällaisten kysymysten ja tunteiden kanssa painiminen on kuluttavaa.

 

Haluan kuitenkin tässä kohtaa tuoda esiin sen tosiasian, että melkein kaikki hienot asiat joita itse olen elämässäni saavuttanut, olen joutunut yrittämään niitä useammin kuin kerran. Joten sanonkin teille, että ei saa välittää niistä kerroista kun epäonnistuu, sillä ei ole mitään väliä. Väliä on vain sillä yhdellä kerralla kuin viimein onnistuu. Jokainen yritys on mahdollisuus onnistua, epäonnistumisia ei lasketa.

 

Kun epäonnistuminen sattuu kohdalle, kannattaa hetkeksi pysähtyä miettimään. Mikä meni pieleen, mitä voisi ottaa opiksi. Ihan konkreettinen lista mustana valkoisella voi olla avuksi. Sen avulla voi laatia selkeän suunnitelman siitä, miten jatkaa eteenpäin kohti unelmaa. Joskus unelma voi myös muuttaa muotoaan eikä sen tarvitse välttämättä toteutua juuri sillä tavoin kuin alun perin on ajatellut. Kannattaa olla itselleen hyvin rehellinen ja miettiä, että mikä on se perimmäinen asia, tunne tai juttu minkä haluaa unelman avulla saavuttaa. Usein unelman toteutumiselle on olemassa muita vaihtoehtoja tai muita reittejä. Esimerkiksi jos haaveena on tietty opiskelupaikka, on taustalla usein jokin haaveammatti. Kannattaakin miettiä ja ottaa selvää, että olisiko kyseiseen ammattiin mahdollista päästä muita reittejä, tänä päivänä kun esimerkiksi opiskelutavat on hyvin moninaisia. Myös tiettyyn haaveammattiin tähtäämisen taustalla saattaa olla jokin syvällisempi syy, miksi sitä tavoittelee. Onko se esimerkiksi hyvät taloudelliset näkymät, henkinen tyydytys tai kutsumus tai jokin muu. Voi miettiä, voisiko joku toinen ammatti tuoda samanlaisia asioita omaan elämään. Jos on varma että ei, on toki hyvä kuunnella itseään. Unelmistaan kannattaa pitää kiinni, mutta niiden suhteen kannattaa olla myös luova ja joustava. Itseään ei kannata ajaa liiaksi nurkkaan ja jättää ilman vaihtoehtoja, sillä se käy hyvin raskaaksi kenelle tahansa.

 

Kun en itse tullut valituksi erään kauneuskilpailun finaaliin, kirjoitin itselleni kyynelehtien ylös muutaman ohjeen. Ne saattavat kuulostaa kliseeltä, mutta kun niitä oikein pohtii, niin ne ovat oikeastaan melko hyviä elämänohjeita joiden avulla voi päästä pitkälle. Haluan jakaa nämä teidän kanssa, toivottavasti joku saa niistä voimaa tavoitella haluamaansa.

 

Älä lannistu

Usko itseesi

Älä lakkaa yrittämästä

 

Iida Hynnilä, Miss Hämeenlinna 2019